Vaze su kroz povijest mijenjale svoju funkciju

U davnoj prošlosti, vaze nisu imale istu funkciju koju imaju danas. Tome nas uče mnogi pronalasci prastarih vaza u mnogim historijskim iskopinama, gdje su one glavni svjedoci bogate kulture i umjetničkog izražaja, koji je i tada bio sastavni dio svakodnevnog života. Iako je današnja uloga vaze dekorativne i funkcionalne prirode, za držanje cvijeća i drugog ukrasnog bilja u unutrašnjim prostorijama, tada je njezina površina bila drugačija. Služila je kao slikarsko platno i iako se od tada funkcija faze promijenila, danas također često možemo pronaći lijepo oslikane vaze.

Vrste vaza

Vaze su jedan od glavnih metoda držanja cvijeća u interijerima. Najčešći njezin oblik zasigurno su stolne vaze. Ovakve vaze odlikuju manje dimenzije, ali i veliki raspon dizajna, tako da svatko može pronaći ono što želi za sebe, ali i kao poklon dragoj osobi za posebnu priliku.

Materijali od kojih se izrađuju vaze su različiti te one mogu biti keramičke, plastične, drvene, metalne te mnogi drugi. Obično izbor materijala ovisi o samom prostoru kojega će vaza biti dio. Posebno su lijepe staklene vaze čije izrada je prava umjetnost po kojoj su neke zemlje posebno poznate. U tome prednjači Italija, čije je murano staklo nadaleko poznato.

Postoje i velike samostojeće vaze koje su postale jako bitan dekorativni element, kako u domovima, tako i u uredskim i umjetničkim okruženjima. Imaju gotovo skulptursku vrijednost, ali, osim toga, vrlo često dosežu i veliku novčanu vrijednost, pogotovo ako imaju povijesni značaj ili su djelo poznatog umjetnika.

Dekorativne i funkcionalne vaze na tržištu

Vaze danas mogu imati potpuno funkcionalnu ulogu te tada sam izgled nije toliko bitan koliko je bitan njezin sadržaj, cvijeće i slično bilje. Ako se radi o dekorativnoj funkciji, tada je situacija potpuno suprotna, ona postoji i sama za sebe je dovoljno značajna te služi kao dekor doma ili nekog drugog prostora.

Na tržištu danas se može pronaći veliki asortiman i jednih i drugih te isto tako njihova vrijednost varira. Bitno je samo pronaći vazu koja ispunjava funkciju koju ste joj vi namjenili te neku koja se materijalom izrade, veličinom i stilom uklapa u vaš dom i u vaš život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *