Lusteri kao glavni izvor svjetla

Iako se lusteri generalno vežu uz prostorije poput blagovaonice, moderan dizajn i želja za unošenjem različitih elemenata u prostor učinila ih je dobrodošlim dodatkom u raznim prostorijama – od spavaće sobe do dnevnog boravka. Zanimljiv luster može privući pozornost na sebe i tako olakšati uređenje prostora te s lakoćom povezati razne ukrasne elemente u jednu smislenu stilsku cjelinu.

Ipak, s obzirom da je luster relativno fiksan dio uređenja, potrebno ga je pomno odabrati, kako bi njegov izgled bio dovoljno stilski fleksibilan da se uklopi i u druge stilove, budete li željeli promijeniti izgled prostora u bilo koje doba.

Promjena pravila dizajna

Klasični starinski lusteri sa sjenilom ukrašenim raznim prirodnim motivima odavno su izašli iz mode. Danas postoji cijeli niz različitih lustera s različitim vrstama osvjetljenja, koji mogu biti samo dekorativni element, ali i potpuno funkcionalan dio sustava za osvjetljavanje u prostoru.

Stara pravila o uređenju doma odavno više ne vrijede, pa se mnogi današnji lusteri mogu pronaći u izvedbama u kojima je jasno kako funkcionalnost samog osvjetljenja nije jedini, a nekad čak ni glavni cilj postavljanja. Ipak, oni također omogućuju mnogo prostora za igru rasvjetnim elementima i promjenu izgleda prostora. U najjednostavnijem obliku luster možete napraviti i sami uz nekoliko jednostavnih elemenata, te tako sami stvoriti zanimljiv centralni dekorativni objekt u prostoru.

Zavarajte oči

S obzirom na stil uređenja, lusteri mogu biti odlična točka na i cijelog prostora. Želite li u prostor unijeti malo dramatike, odličan su izbor lusteri s mnoštvom dodataka poput sitnih kristalića ili reflektivnih pločica koji u prostoru pomažu u stvaranju različitih svjetlosnih efekata. S druge strane, LED lusteri nude uvjerljivo najširi izbor različitih dizajna koji variraju od klasičnih i uglađenih do ludih modernističkih.

Jednostavni industrijski modeli jednostavno se mogu napraviti od žarulje, grla za žarulju i kabla, koji su spojeni na izvor struje i obješeni sa stropa preko kukice. Ova vrsta pogotovo je zgodna ako na mjestu na kojemu luster želite nemate proveden dovod struje, s obzirom da duljinu kabla možete odrediti sami, što znači da kabel možete provući do najbliže utičnice. Lusteri su također odlično rješenje za postizanje raznih efekata, poput na primjer privida visine i veličine prostorije. Nisko postavljen luster prividno će povećati prostoriju i dati očima zanimljiv centar pozornosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *